Autor Wiadomość
Margola37
PostWysłany: Czw 7:29, 09 Paź 2008    Temat postu: Fajne tanie przepisy

Maślankowiec:

-2,5 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-2 jajka
-0,5 szklanki oleju
-1 szklanka maślanki
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wylać na blachę i posypać kruszonką.
Piec około 40 minut.


Prosty jabłecznik:

-40 dag (2 szklanki) mąki pszennej,
-(2 czubate łyżki) mąki ziemniaczanej,
-25 dag margaryny,
-4 jaja,
-(1 szklanka) cukru pudru
-mały proszek do pieczenia,
-70 dag oczyszczonych jabłek,
-cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
-tłuszcz i tarta bułka do formy

Margarynę stopić ostudzić i wlać do cukru. Połączone składniki ucierać, dodając kolejno całe jaja. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, dokładnie mieszając. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Połowę ciasta umieścić w formie. Na cieście ułożyć obrane i pozbawione gniazd nasiennych kawałki jabłek (lub innych owoców, ewentualnie dżem) i przykryć je resztą ciasta. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 50-60 min

Ciasto Cappucino:

Biszkopt :
-5-6 jajek
-1 szkl. cukru
-1 szkl. mąki krupczatki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka octu


Białka ubić z cukrem na sztywno. Do żółtek dodać proszek + ocet i szybko wymieszać na jednolita masę. Dodać do masy białkowej. na końcu dodać mąkę i wszystko razem wymieszać. Pieć w piekarniku około 30-40 minut zalezy od zrumienienia.

Masa:
-2 szkl. mleka
-5 żółtek
-1, 1/2 kostka masła
-2 albo 3 duże łyżki mąki
-1 szkl. cukru pudru (może być mniej)
-2 paczki cappucino waniliowego lub śmietankowego
-1/2 l. kremówki
-4 łyżki cukru
-2 łyżeczki żelatyny


Mleko, mąkę i cappucino ugotować. Gdy ostygnie dodać żółtka, masło i cukier puder. Na górę położyć wcześniej ubita śmietanę z 4 łyżeczkami cukru i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody.

Murzynek ze śliwkami:

- 2 szklanki mąki
- 25 dag cukru
- 5 jajek
- 3/4 kostki margaryny Kasia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/2 kg śliwek węgierek
- cukier puder do posypania

Margarynę, cukier, olej, kakao, wodę podgrzewać mieszając aż powstanie jednolita masa.
Ostudzić, zmiksować z żółtkami jaj, mąką przesianą z proszkiem i cukrem waniliowym.
Wymieszać delikatnie z pianą ubitą z białek.
Przełożyć do wąskiej wysmarowanej formy.
Połówki wypestkowanych śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu.
Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem


Sernik gotowany:

Biszkopt:
-4 jaja
-1/2 szklanki maki ziemniaczanej
-1/2 szklanki maki pszennej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
-1 kg sera
-5 dag cukru pudru
-3 jajka
-15 dag masła lub margaryny
-1/2 szklanki mleka
-2 łyżki maki ziemniaczanej
-polewa czekoladowa
-wiórki kokosowe

Najpierw przyrządzamy biszkopt.
Żółtka utrzeć z cukrem . Z białek ubić pianę.
Do utartych z cukrem żółtek dodawać ciągle mieszając oba gatunki maki z
proszkiem do pieczenia, na końcu dodać ubita pianę z białek. Wylać ciasto na
blachę i upiec najlepiej dużo wcześniej. Najsmaczniejszy jest nasączony woda z
cukrem i sokiem cytrynowym.

Przygotować masę serowa.
Utrzeć tłuszcz, cukier puder, żółtka, dodać dwukrotnie zmielony ser i nadal
ucierać. Zagotować masę na malutkim ogniu, cały czas mieszając, gdy zawrze, wlać
mleko, wymieszane z 2 łyżkami maki ziemniaczanej i gotować aż masa ponownie
zacznie wrzeć. Gorącą masę wylać na biszkopt. Wierzch sernika posypać wiórkami
kokosowymi i udekorować polewą np. w kratkę.

Kremówki:

Ciasto:
-3 szklanki mąki
-1 kostka masła lub margaryny
-1 szklanka kwaśnej śmietany

Mieszamy składniki i robimy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części i pieczemy w 2 jednakowych blaszkach na złoty kolor.Pieczemy gdzies około 20 minut.Po upieczeniu przekładamy placki kremem.



Krem:
-1 litr mleka
-1 szklanka cukru
-1 1/2 szklanki mąki/w tym 2 łyżki maki ziemniaczanej/
-cukier waniliowy, cukier puder
-3 jajka

Cukier utrzeć z 3 jajkami, dodać 3 łyżki zimnego mleka, mąkę i zmiksować.
Osobno zagotować mleko.
Do gotującego się mleka wlać roztartą wyżej masę energicznie mieszając aż do uzyskania kremu. Przestudzonym kremem przełożyć placki.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Pokroić ciasto w kwadraty.

Domowe delicje:

-30 dag mąki
-15 dag margaryny
-10 dag cukru pudru
-2 żółtka
-1-2 łyżki śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-dżem najlepiej morelowy ale niekoniecznie
-zapach waniliowy
-tabliczka czekolady
-ćwierć kostki masła

Posiekać mąkę z tłuszczem, dodać cukier, śmietanę i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie dość cienko rozwałkować , małą szklaneczką wykrawać nieduże ciasteczka. Ułożyć je na blaszce, wyścielonej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor.
Przygotować polewę –czekoladę połamać , włożyć do miseczki, dodać masło, ustawić miseczkę na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż składniki się połączą .Gdy ciasteczka przestygną na środku każdego położyć pół łyżeczki dżemu a wierzch polać łyżeczką polewy. Pozostawić do zastygnięcia.

Zycze smacznego

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Flower Power phpBB theme by Flowers Online.