margola37
Gość
|
Wysłany: Pią 15:07, 02 Maj 2008 Temat postu: Pleśniak |
|
|
3 szkl. mąki
1kostka margaryny
2 łyzki oleju
4 złótka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka i 5 łyżek cukru do ciasta
0,5 paczki kakao albo 1/4 jesli jest mocno ciemne
cukier waniliowy
dżem lub kompot
Przygotowanie:
Białka ubic z 4 jajek dodac 1 szklane cukru .Cukier dodajemy do białek dopiero wtedy kiedy białka sa dobrze ubite.Dobrze ubite białka sa wtedy kiedy miske z ubitymi białkami mozna przekrecic do góry dnem i sie nam nie wyleje.To tak na marginesie.Czyli dodajemy cukier i ubujamy jak na bezy.Z reszty składników zagnieśc ciasto i wstawiamy je do lodówki .Mozna ciasto zagniesc dzień wczesniej nie ma problemu.Po wyjeciu z lodówki ciasto dzielimy na 3 części do jednej dodajemy kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia.Jesli ktos nie lubi ciasta kakaowego nie musi dzielic ciasta.Smarujemy blache tłuszczem obsypujemy bułka tarta lub kasza manna.dzielimy ciasto i układamy.Najpierw warsrwa jasniejsza,potem ciemniejsza, dżem potem ciasto białe Piana i na koniec mozemy lekko posypac resztką białego ciasta.Piec około 45-50 minut w śerdnio nagrzanym piekarniku.Po wyłączeniu piekarnika jesli ktos chce miec biekny bez na wierzchu niech pozostawi jeszcze ciasto w wyłaczonym piekarniku, wtedy bez obeschnie i bedzie super chrupiący.Smacznego
|
|